Na początek wymieniłem makaron - użyłem pełnoziarnistego, a konkretniej "świderek" gdyż tak jest wygodniej (moim zdaniem). Poza tym typ makaronu nie ma znaczenia. Kolejnym krokiem była zamiana mięsa mielonego - z wieprzowego na indycze. No i na koniec żółty ser zastąpiłem mozzarellą. A teraz po kolei.
Do jednej porcji potrzebujemy:
- 100g mięsa mielonego z indyka
- 50g makaronu pełnoziarnistego
- puszka pomidorów (całych)
- trochę cebuli
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
- liść laurowy
- ziele angielskie (kilka sztuk)
- 20g mozzarelli
1. Pierwszym krokiem było "podsmażenie" mięsa. Jednak by było zdrowiej nie robię tego na oleju lecz na wodzie. Na rozgrzaną patelnię wrzucam doprawione mięso mielone, szybko mieszając żeby nie przywarło, lecz nieco się podsmażyło. Następnie wlewam wodę i duszę pod przykryciem ok. 10 minut. Pod koniec zdejmuję pokrywkę, aby reszta wody odparowała.
2. Do czystego garnka wrzucam pomidory z puszki, dodaję pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, dorzucam ziele angielskie oraz liść laurowy. Całość duszę ok. 20 minut na wolnym ogniu aż wszystko się rozgotuje. Jeżeli nie otrzymasz jednolitego sosu to możesz go zblendować.
3. W międzyczasie gotuję makaron pełnoziarnisty (ok. 10minut).
4. Gdy mam gotowy sos i mięso zabieram się za ich połączenie, jednakże tuż przed podaniem aby był ciepły a mozzarella się roztopiła. W tym celu przesypuję z patelni mięso do garnka i chwilę jeszcze odgrzewam.
5. Na talerz wysypuję makaron, zalewam gorącym sosem i posypuje mozzarellą. Jako dodatek serwuję ogórka kiszonego. I Gotowe! Pyszne i zdrowe danie, dla osób za równo na diecie, jak i chcących się zdrowo odżywiać. Polecam i życzę smacznego! :)
uwielbiam pełnoziarnisty makaron :)
OdpowiedzUsuńPycha :) Ja na razie nie wstawiałam takich smacznych przepisów, ale może skusisz się na moje ciasteczka owsiane ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam :)
http://www.3stepstohealth.blogspot.com/
Ja się odchudzać nie muszę, nawet chciałabym przytyć, jednak wpadłaś na prawdę dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam makaron w każdej postaci, a spaghetti i masą sera to niebo w gębie!
casadepattie.blogspot.com
Dla smakoszy pomidorów polecam sos pomidorowy na bazie cukinii, dużo smacznie i lekko.
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony z sosem pomidorowym, i też używam indyka żeby trochę odchudzić danie
OdpowiedzUsuńUwielbiam spaghetti, szczególnie z świderkami. Makaron razowy bardzo zdrowy wybór.
OdpowiedzUsuńJeśli spaghetti to tylko takie, w domu sama takie sobie robię i pycha! :)
OdpowiedzUsuńŚwiderki to nie spaghetti!, ale przepis b.fajny;)
OdpowiedzUsuńZaznaczyłem, że wymieniam makaron na świderki gdyż tak jest mi wygodniej - poza tym czy danie jest inne po zmianie makaronu? Wciąż takie same, tylko inaczej się prezentuje.
UsuńPozdrawiam :)