czwartek, 14 sierpnia 2014

Razowe pierożki z jagodami i sosem jogurtowo-truskawkowym

A więc tak jak obiecałem podaję przepis na RAZOWE PIEROŻKI Z JAGODAMI. Jest to banalnie proste i szybkie.

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (TYP 2000)
  • 1 szklanka "białej" mąki
  • szczypta soli
  • 250ml letniej wody
Z podanych składników zagniatamy ciasto. Krążki wycinamy np. szklanką. Z podanej porcji ciasta otrzymamy mniej-więcej 100 pierożków. Mąka zwykła jest tutaj dlatego, że na samej pełnoziarnistej pierogi się rozpadają.

FARSZ:
Potrzebujemy ok.700g jagód. Równie dobrze mogą być to inne owoce takie jak maliny, truskawki, borówki. Owoce płuczemy i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy niezbyt drobno widelcem. Jeżeli jagody są kwaśne można użyć tutaj dosładzaczy (odradzam cukier, może to być np. stewia).

WYKONANIE:
Na wycięte krążki z ciasta nakładamy łyżeczką farsz owocowy i dokładnie zalepiamy boki, gdyż w wodzie może nam wszystko wypłynąć. Pierożki wrzucamy do wrzącej wody i czekamy aż wypłyną. Z doświadczenia wiem, że po wypłynięciu potrzebują jeszcze ok. 1-2 min. gotowania więc polecam na bieżąco sprawdzać stan widelcem. Później pierogi odcedzić, ostudzić i... GOTOWE! :)
Jednak samym pierogom czegoś brakuje. Warto tutaj pomyśleć o jakimś dodatku.

SOS JOGURTOWO-TRUSKAWKOWY:
W prawdzie truskawek już coraz mniej, ale ciągle można je jeszcze dostać. A więc sos jest równie prosty jak cały przepis. Umyte truskawki pozbawione szypułek rozgniatamy widelcem w miseczce (lub ewentualnie blendujemy). Warto jest je trochę dosłodzić, np. miodem lub stewią. Do takiego musu dodajemy jogurt naturalny (wedle uznania) i gotowe. Możemy polać pierożki :)





Przepis jest zdrowy i zarazem niskokaloryczny. Gorąco polecam! :)

3 komentarze:

  1. o tak! o tak! pyyyycha! uwiekliam takie rarytasy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooo... na sam widok chyba każdy stanie się głodny *.*
    dziękuje za odwiedziny i zapraszam ponownie ;) http://na-diabelskim-mlynie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł z razowymi pierogami, jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń